Mondmaskers: zo draag je ze correct

Mondmaskers worden vanaf 4 mei verplicht op het openbaar vervoer en worden ook sterk aangeraden op publieke plaatsen waar afstand houden moeilijk is. Ook bij ons in de praktijk vragen we iedereen om een mondmasker te dragen.

Welke maskers zijn er? En hoe moet je ze veilig gebruiken?

Voor alle duidelijkheid: een mondmasker alleen volstaat nooit ter bescherming. Het 1,5 meter afstand houden in openbare ruimtes en op het werk en de handen voldoende wassen blijven essentieel, ook wanneer je een masker draagt. Heb je geen mondmasker?  Ook een sjaal of bandana zou kunnen worden gebruikt om je neus en mond te bedekken.

Als “gewone” burger zullen we gebruik moeten maken van zelfgemaakte of door de overheid aangeboden (stoffen) maskers. Wat je vooral moet onthouden is dat het enorm belangrijk is dat je je mondmasker op de juiste én dus veilige manier draagt. Een mondmasker kan een vals gevoel van veiligheid geven omdat je hierdoor mogelijks belangrijke regels zoals 1,5 meter afstand houden en voldoende de handen wassen minder nauw zou opvolgen. Die regels navolgen, blijft echter noodzakelijk. Met een masker aan raak je mogelijks ook vaker je gezicht aan, wat absoluut te vermijden is. Een mondmasker alleen volstaat nooit om je te beschermen tegen besmetting.

Het doel van een masker is om de anderen rondom jou niet te besmetten. Ze beschermen jezelf dus niet tegen een besmetting door anderen.

Zo draag je je masker op een veilige manier, enkele algemene richtlijnen: 

  • Was je handen grondig met water en zeep vooraleer je het masker aanraakt. Gebruik de uiteinden van de linten of elastieken om het masker aan te brengen. Raak nooit de stoffen binnen- en buitenkant van het masker aan met je vingers, ook niet bij het afdoen. Was je handen zeker ook na het afdoen van het masker.
  • Dek je mond én neus af met het masker: het moet zo goed mogelijk aansluiten op je gezicht.
  • Raak het masker niet meer aan wanneer je het draagt. 
  • Steriliseer je zelfgemaakt masker minstens 1 keer per dag door het te wassen op 90° of 5 minuten lang te laten koken in een pot (die je niet meer gebruikt om eten mee klaar te maken).
  • Draag het masker alleen wanneer het nodig is. Ook draag je best een masker als je door ziekte thuis in isolatie moet. Dit om je huisgenoten te beschermen.
  • Houd je -ook met een masker op- aan de basisregels: was regelmatig je handen, houd voldoende afstand (1,5 meter) en vermijd mensen wanneer je je ziek voelt!

Bekijk hier hoe je de verschillende soorten maskers op een correcte manier aan- en uitdoet en draagt.

 

Wil je zelf een mondmasker maken, volg dan onderstaande belangrijke tips

Veel mensen zijn al aan de slag gegaan en maken intussen zelf mondmaskers. Een voorbeeldpatroon dat door de overheid is goedgekeurd vind je hier. Ze volgen het principe van het chirurgische masker en beschermen uw omgeving voor het geval u besmet zou zijn.

Was vooraf grondig je handen met water en zeep, maak je naaimachine schoon, was je handen opnieuw vooraleer je verder werkt, draag tijdens het maken zelf een mondmasker.  Meer informatie over zelf mondmaskers maken vind je hier. 

Wanneer je je zelfgemaakte maskers niet gebruikt, bewaar je ze best zo steriel mogelijk, apart in propere afsluitbare plastic zakjes (type vershoudzakjes bijvoorbeeld). Wanneer je je mondmasker tussendoor even zou willen afzetten (om te eten bijvoorbeeld) leg je het best met de buitenkant (de “vuile” kant) naar beneden in een grotere persoonlijke afsluitbare plastic doos. Je neemt het daarna alleen vast bij de linten of elastieken wanneer je het opnieuw wil aandoen.

Zoals reeds werd meegegeven , moet je je zelfgemaakt masker ook minstens 1 keer per dag steriliseren door het te wassen op 90° of 5 minuten lang in een pot met kokend water te steken. In de microgolfoven steken is geen veilige optie omdat de maskers daar snel in brand kunnen vliegen. Stop je masker zeker nooit in de diepvries of frigo. De koude doodt het virus niet en het masker riskeert je voeding te besmetten.

 

 

Leave a Reply